Fikse kostenpost Precario voor Sporting West

Er is een bom gebarsten bij de gemeentelijke belastingen. In het PAROOL is onderstaand artikel te lezen over de plotselinge aanslag precario die bij veel Amsterdamse sportverenigingen op de mat is gevallen. Ook Sporting West is voor een niet gering bedrag (5255 euro) aangeslagen over het jaar 2023. Uiteraard hebben we, net als veel andere verenigingen , bezwaar aangetekend over deze toch wat minder fatsoenlijke daad. Lees hieronder het complete artikel uit het Parool.

Amsterdamse sportclubs schrikken van enorme kosten terrasbelasting, soms van 33.000 euro: ‘We waren er stil van’

Amsterdamse sportverenigingen zijn stomverbaasd over de toegenomen precario voor de terrassen bij hun kantines. Kleine clubs, die slechts een paar maanden per jaar actief zijn, moeten duizenden euro’s betalen – met hogere contributies tot gevolg.

Madelief van Dongen 22 april 2024, 03:00

Voor de kantine van honkbal- en softbalvereniging Amsterdam Capitals in de Amsterdamse Watergraafsmeer staat een aantal picknicktafels. Leden kunnen er, als het lekker weer is, uitrusten en naar een training of wedstrijd kijken. Nooit eerder moest de kleine
club met 170 leden daar belasting voor betalen. Tot het bestuur deze maand een aanslag precario ontving: de gemeente heft 7700 euro voor het terras van de sportvereniging.
Dat heeft de club niet begroot, zegt penningmeester Josée van Erve. “Onze sport begint in april en eindigt in oktober. Het terras wordt gebruikt op mooie dagen, de rest van het jaar is het dicht.” De omzet van de kantine was volgens het bestuur vorig jaar rond de 24.000 euro, waarvan 9120 euro winst overbleef. Van Erve: “We zullen per lid ongeveer 43 euro meer contributie moeten vragen om het precario te kunnen betalen.”
Amsterdam Capitals is niet de enige sportvereniging in de stad die te maken heeft met het verhoogde precario – de jaarlijkse belasting die de gemeente heft voor terrassen in de stad. Twee weken geleden uitten horecaondernemers al hun onvrede over de gestegen terrasbelasting. Voor sommige van hen verdrievoudigde het te betalen bedrag ten opzichte van de vorige keer dat de belasting moest worden betaald, in 2019. Vanwege de coronamaatregelen werd in 2020, 2021 en 2022 als geste vanuit de gemeente geen precario geheven.

Geen winstbejag
Dat ook sportverenigingen de belasting voor terrassen krijgen, komt voor veel besturen als donderslag bij heldere hemel. Ronald Nijsen bijvoorbeeld, voorzitter van voetbalclub WV-HEDW in Amsterdam-Oost, zegt dat het precario ‘out of the blue’ op de deurmat viel. Zijn club moet ruim 10.000 euro betalen. “We hadden daar niet op gerekend,” zegt Nijsen. “Het verbaast ons. Het terras bij ons clubhuis heeft een totaal ander gebruik dan dat bij commerciële instellingen. Er is geen winstbejag.”
Het stuit Nijsen bovendien tegen de borst dat de gemeente aan de ene kant probeert verenigingen te stimuleren door subsidies beschikbaar te stellen, en aan de andere kant ‘zulke behoorlijke aanslagen’ heft. “Dit staat haaks op het beleid om het sportverenigingen makkelijker te maken,” vindt Nijsen. “Wij doen reuze ons best om met vrijwilligers de tent zo kostenefficiënt mogelijk te draaien. De winsten die we maken herinvesteren we in de club. Dit voelt onrechtvaardig.”

Theo Ooteman, voorzitter van Tennisclub IJburg, dacht aanvankelijk dat het ‘een soort grap’ was toen hij de aanslag van 33.000 euro ontving. “We waren er stil van,” zegt hij. De club, een vereniging met zo’n 1100 leden aan het uiteinde van Rieteiland-Oost, had in de begroting geen rekening gehouden met de belasting laat staan met het fikse bedrag dat op de aanslag stond. Ooteman: “We hebben links en rechts wat reserves, maar die zijn niet bedoeld voor dit soort zaken. We doen juist ons best om de contributie laag of in ieder geval acceptabel te houden.”

Hogere contributie

Bij tennis-, bridge- en voetbalclub VVGA sloeg de rekening eveneens ‘in als een bom’, zegt clubmanager John Schoonderwoert. De vereniging moet 28.000 euro betalen. “Dit gaat alle perken te buiten. Er is geen enkele vooraankondiging geweest. De gemeente wil sport aantrekkelijker maken, maar maakt geen onderscheid tussen horeca en sportkantines. Een aantal kleine clubs komt hier financieel echt door in de problemen.”

De voorbeelden rijgen zich aaneen. Atletiekvereniging AV Atos in Amsterdam-Noord vreest vanwege een onverwachte precario van 10.000 euro de ledencontributie per jaar met 25 euro per lid te moeten verhogen. Bij Tennisclub Elzenhagen, eveneens in Noord, zal de plotse precario van 14.000 euro resulteren in ongeveer een tientje meer aan contributie per lid.

“Mensen denken al gauw dat tennis een sport is die iedereen kan betalen,” zegt Tjay Tjiook, voorzitter van TC Elzenhagen. “Dat is niet zo. Hier in Noord merken we dat sport voor veel mensen een extraatje is. Dat wordt als eerste geschrapt bij financiële problemen.” Tjiook ziet dat de gemeente ook ‘goede dingen’ doet om sport betaalbaar te houden, maar vreest dat het precario voor veel clubs een grote tegenslag is. “Dat rijmt niet met elkaar.”

Wethouder Hester van Buren (Financiën, PvdA) zegt het probleem dat wordt geschetst door de sportverenigingen te herkennen. “Wij kunnen ons goed voorstellen dat sportverenigingen geschrokken zijn van deze belastingaanslag,” zegt ze. “De aanslagen die zijn verstuurd zijn rechtmatig, maar dit is niet wat we met terrasbelasting beogen. We gaan daarom kijken wat mogelijk is om tot een oplossing te komen.”

Bij erfpacht wordt geen precario geheven

Dat sommige sportverenigingen die nu een aanslag hebben gehad eerder geen precario hoefden te betalen, komt volgens de woordvoerder door een ‘geactualiseerde belastingadministratie’. Daarmee heeft de gemeente beter in beeld waar in de stad terrassen zijn en hoe groot die zijn.Alleen als sportverenigingen geen privaatrechtelijke overeenkomst hebben met de gemeente over het gebruik van de grond, moeten ze precario betalen. Bij erfpacht of een huurovereenkomst wordt geen terrasbelasting geheven, zegt een gemeentewoordvoerder.
Ook andere niet-commerciële instellingen kregen afgelopen maand een hoge aanslag precario. Zo moet maatschappelijke organisatie Civic in Oost ruim 13.000 euro betalen voor het terras bij haar buurthuiskamer op het Kramatplantsoen. De organisatie is, net als veel sportclubs, in bezwaar gegaan. “Dit gaat om een bak geld, bedoeld om activiteiten voor onze buurtbewoners mee te organiseren,” zegt manager Erik van de Langkruis. “Op deze manier is een terras bij welzijnsorganisaties en sportverenigingen in de toekomst niet meer mogelijk.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie